Articol

ham de alpinism utilitar

Echipament alpinism utilitar – SPIDER ALPIN CLUJ

Echipament alpinism utilitar – SPIDER ALPIN CLUJ

Echipamentul minim necesar intr-o ascensiune pentru lucrari la inaltime, este compus din coarda, ham, espadrile speciale, casca, diferite carabiniere, dispozitiv gri-gri si saculet de magneziu. Este recomandat ca echipamentul folosit sa fie atestat de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism)

Coarda este elementul esential al echipamentului de catarat. De calitatea si folosirea ei corecta depinde securitatea si viata membrilor echipei. Cand cumperi o coarda, trebuie sa verifici daca aceasta este atestata de catre UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism) si respecta normele de calitate si securitate impuse de aceasta.
Conform normelor UIAA, o coarda simpla este marcata cu cifra 1, o semicoarda cu 2 si corzile gemene cu doua zerouri intersectate. Coarda simpla se foloseste in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata.

Semicoarda este utilizata in traseele alpine dificile si in turele de escalada mixta (gheata si stanca), coarda introducandu-se alternativ in buclele echipate.

 

1.Corzile gemene

Echipament alpinism utilitar – SPIDER ALPIN CLUJ – se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla, nefiind insa acceptate in escalada sportiva. Coarda simpla atestata de UIAA are urmatoarele caracteristici:

-diametrul: variaza intre 10 si 12 milimetri.

-lungimea: 5­0 metri.

-forta de soc maxima suportata: 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg).

-alungirea statica: variaza intre 6,5-8%.

-numarul minim de caderi normate: 6

-forta de rupere: 25KN (~2550 Kg.)

-greutate:65-77 g/m.

UIAA efectueaza teste cu greutati de 55 Kg pentru semicoarda si 80 Kg pentru coarda simpla sau o pereche de corzi gemene. Se simuleaza caderi cap de coarda de 5 metri inaltime, cu factor de cadere 2. Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug si au denumirea comerciala `superdry`. Se pot folosi si corzi neomologate de UIAA, dar acestea de multe ori nu au aceleasi calitati ca cele omologate.

Durata de utilizare a unei corzi depinde de numarul de caderi. De regula, o coarda rezista la 6 caderi si are o durata de viata de 400 de ore de folosire. Desi producatorii garanteaza o durata de viata a unei corzi de 6-7 ani, este recomandat ca o coarda sa fie folosita o perioada de 2 ani pentru utilizari regulate `de duminica` si numai un an, daca este folosita mai intens. Coarda nu se spala cu detergenti, ci doar cu apa calduta, uscandu-se la aer, in bataia vantului.

Dupa fiecare folosire, coarda se verifica metru cu metru. Daca mantaua prezinta strangulari sau uzura pronuntata, coarda respectiva trebuie scoasa urgent din uz. Pentru depozitare se recomanda strangerea corzii sub forma de colac si pastrarea ei intr-un loc perfect uscat si la intuneric.

2.Cordelina

se foloseste in diverse situatii, cum ar fi la pregatirea unui rapel (prin consolidarea a doua pitoane), in actiunile de salvare, la trasul rucsacului in pasajele mai dificile, etc. Rezistenta unei cordeline este foarte scazuta, de 200-400 Kg, de aceea nu este recomandat a se folosi nici macar la filaje in pasajele alpine mai dificile, cum ar fi saritorile.

3. Hamul sau scaunul

Echipament alpinism utilitar – SPIDER ALPIN CLUJDesi denumirea de ham presupune, pe langa prezenta scaunului, si existenta unei veste ce se poarta peste piept, printre cataratori s-a incetatenit denumirea de ham numai pentru scaun.

Hamul (scaunul), este confectionat din chinga de minim 5 cm latime. Exista hamuri reglabile care pot fi ajustate in functie de grosima piciorului si a mijlocului. Greutatea unul ham este de 300-400 gr.

Se recomanda folosirea hamurilor omologate de catre UIAA, ca si in cazul coardei. Hamul trebuie sa nu fie prea mare, dar sa permita libertatea de miscare a utilizatorului si sa fie confortabil.

4. Dispozitive de prindere

Carabiniera – dispozitiv confectionat din duraluminiu. Se foloseste pentru prinderea coardei de ham, de pitoane, etc., pentru asigurare. Are o forma trapeziodala pentur evitarea incarcarii clapetei.
Carabiniera are o sarcina de rupere minima de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transverasle, conform UIAA. Greutatea unei carabiniere variaza intre 55 si 90 gr.

Pe piata se gasesc diferite forme de carabiniere, cu sarcini de regula intre 20-30KN, cu sau fara piulitza de blocare.

Sfat: piulita nu se stange chiar pana in capat pentru a nu creea probleme la desfacere.

Optul de rapel -dispozitiv de franare prin frecare la coborare si pentru asigurare in trasee. Este confectionat din duraluminiu anodizat pentru rezistenta sporita la frecari si are forme si grosimi multiple. Greutatea unui opt de rapel este de 100gr. Intrucat la frecarea cu coarda acesta se incinge foarte tare, dupa rapel,
coarda trebuie indepartata imediat pentru a evita deteriorarea ei din cauza caldurii excesive.

Buclele -se folosesc la prelungirea lantului de asigurare, in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele.

Buclele sunt confectionare din chinga cu sectiunea tubulara sau plina si au o rezistenta de 21-22 KN. Conform normelor UIAA, buclele sunt de 3 dimensiuni: bucla mica;- 11 cm, bucla medie – 17 cm, bucla mare – 25 cm.

Exista si bucle foarte mari de 50-70 cm, care se folosesc sub tavane. Datorita elasticitatii sporite, buclele absorb o parte din soc, protejand atat coarda, pitonul si carabinierele, cat si securitatea celui care cade.

Buclele echipate – reprezinta un lant de asigurare format din 2 carabiniere si o bucla. Buclele si carabinierele trebuie neaparat inlocuite dupa o cadere puternica.

Dispozitivul Gri-Gri – reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare. Suportand sarcini de pana la 9 KN, gri-gri-ul are rolul de a impiedica alunecarea corzii, in cazul caderilor bruste, blocandu-se automat la soc. Daca se depaseste sarcina maxima de rezistenta, coarda incepe sa scape, permitand celui care asigura sa opreasca caderea prin franare cu mana.

Deschide chat-ul
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?