Articol

Alpinism utilitar, scurt istoric

Alpinism utilitar scurt istoric

Atâta timp cât au existat clădiri și structuri, oamenii au lucrat la înălțime, folosind diverse mijloace pentru a ajunge acolo. Vechii, greci și egipteni foloseau frânghii așezate din fibre de trestie pentru a suspenda lucrătorii la înălțime.

Una dintre formele anterioare de acces prin funie a implicat o echipă de bărbați care coborau sau urcau folosind un instrument cunoscut sub numele de scaunul Bosuns, care constă dintr-o scândură de lemn folosită ca scaun la capătul unei frânghii. Această metodă a fost folosită pe scară largă în timpul construirii barajului Hoover, în anii 1930, de către bărbați cunoscuți sub numele de High Scalers a căror misiune era să curețe pereții canionului de rocă. Aproximativ 93 dintre aceștia și-au pierdut viața în timpul proiectului și astăzi există un monument al efortului lor în Boulder City, Nevada.

Alpinismul utilitar în forma sa actuală a început să se materializeze în anii ’70.  În special în Franța, unde au fost angajați ghizi de munte pentru a stabiliza stâncile deasupra drumurilor și căilor ferate. Până la începutul anilor 1980, o serie de companii din Marea Britanie s-au format pentru a efectua lucrări de reparații la poduri, clădiri și stâlpi de electricitate. Apoi, industria s-a dezvoltat rapid  pentru a rezolva probleme dificile de acces la instalațiile de petrol și gaze. În 1987, șase companii s-au reunit și au creat Asociația pentru Comerțul cu Acces Rope Industrial (IRATA) pentru a promova standardele de afaceri și controlul acesteia. În prezent, acestea sunt în mare parte organul de conducere al alpinismului utilitar la nivel internațional și, deși unele alte țări au organizații similare mai mici, IRATA este cea mai importantă recunoaștere la nivel mondial.

 Alpinism utilitar Scurt istoric

Lucrul în coarda, are radacini milenare, fiind sigur ca printre primii lucratori care au urcat, coborît si au lucrat atârnati în frânghii au fost marinarii corabiilor cu pînze. Vechii muncitorii din constructii au folosit si ei frînghiile pentru diverse operatii la înaltime, vizînd, în primul rînd, propria siguranta.

În ultimii 200 de ani, odata cu aparitia si dezvoltarea alpinismului recreativ, sportiv si de performanta, frînghia de alpinism si celelalte echipamente acceptate succesiv, dar cu mari rezerve, de etica alpina au cunoscut o evolutie spectaculoasa, pîna la perfectiunea atinsa în zilele noastre.

Elementele de baza al acestei dezvoltari care au fost coarda de alpinism si respectiv teoria caderii în coarda, au ridicat continuu si nivelul alpinismului utilitar spre o cît mai mare siguranta si eficienta.

Alpinism utilitar în România

Si în România, alpinismul utilitar, sau industrial, cum este numit adesea, a cunoscut o dezvoltare deosebita în ultimele doua decenii, cînd au fost puse bazele legale, tehnice si stiintifice ale acestei activitii si au largit domeniul sau de aplicare.

Ca si în alte tari ale lumii, profesia de alpinist utilitar, “Rope Access” cum este cunoscuta de plan mondial, face parte integranta din vastul domeniu al lucrului la înaltime, avînd multe parti comune, dar si aspecte divergente.

Acest aspect a impus ca orice alpinist utilitar sa cunoasca si sa aplice frecvent în activitatea sa profesionala tehnicile moderne de lucru la înaltime, cum ar fi, de exemplu, sistemele de oprire a caderii si instalatiile de ridicat si transport manuale si mecanice. Lucrul în coarda urmeaza a fi utilizat în situatii deosebite, cum ar fi interventiile în salvarile de la înaltime, cazuri de forta majora, în situatii de intemperii, finisaje finale, expertize, de catre persoane perfect pregatite pentru aceste cazuri.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat-ul
Bună ziua!
Cu ce vă putem ajuta?