Alpinisitii utilitari de la compania SPIDER ALPIN din Cluj, au realizat peste 1000 de lucrări în domeniul alpinismului utilitar pentru construcția si renovarea fațadelor apartamentelor, caselor, clădirilor din tot orașul. Mai mult de 1000 de lucrări mici și mari efectuate de noi la lucrări de construcție și finisare, cum ar fi: renovare de apartamente, case. Repararea și construcția balcoanelor, finisarea balcoanelor cu placare, bord ondulat. Finisajul fantezelor și al ușilor. Țevi de lipit. Instalarea și demontarea camerelor de luat vederi, a turnurilor GSM, a panourilor publicitare și a diferitelor structuri la înălțime. Etanșarea cusăturilor interpanel.
Vopsirea fațadelor. Instalarea și demontarea structurilor cu gips-carton și multe alte lucrări de construcție și finisare.
Avantajele alpinismului utilitar este acela ca alpinistii utilitari au capacitatea de a realiza un numar mare de lucrari, pot ajunge in locuri greu accesibile. Echipamentul presupune timp redus de instalare si dezinstalare si nu necesita spatiu liber in punctul de lucru, precum metodele clasice unde sunt necesare schele.
Fiecare alpinist utilitar trebuie sa intruneasca o serie de conditii pentru a lucra in acest domeniu si periodic exista evaluari aupra carora este supus fiecare in parte. Acesta obligatoriu primeste o instruire riguroasa privind tehnica si echipamentul folosit, este instruit in vederea efectuarii de operatiuni de salvare si acordarii primului ajutor. Totodata si echipamentele folosite sunt, de asememenea, periodic verificate si intretinute aplicandu-se proceduri de lucru stricte.
Intotdeauna o echipa de lucru este formata obligatoriu din minim doi alpinisti utilitari, unul desemnat a fi sef de echipa, iar altul loctiitorul acestuia. Dupa caz, in general in conditiile de iarna se admite ca echipa sa fie formata din 4 alpinisti utilitari care sa lucrez in grupe de cate 2. Este interzis lucrul individual.
Pregatirea operatorilor alpinisti este realizata astfel incat fiecare operator sa fie capabil de a se autosalva sau sa-si salveze un coechipier, intr-o situatie dificila. Acestia dispun de echipamente de rezerva, trusa de prim ajutor, echipamente de bivuac, alimente, apa de rezerva si altele, dupa caz. Un kit standard pentru salvari este disponibil tuturor echipelor de alpinisti utilitari, fiind alcatuit din echipament de catarare, scripeti, corzi si ancore. Alpinistii purtand desigur echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol sau al alunecarii pe o panta inclinata.